2015 SIT Technical Workshop

Event Dates: September 17th - 18th, 2015

 

The 2015 CEOS Strategic Implementation Team (SIT) Technical Workshop

Hosted by: The European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT)

Location: Darmstadt, Germany

Note: This Workshop is preceded by a Virtual Constellation/Working Group (VC/WG) Day to be held the day prior (16th September) at the same location.

Objectives

The SIT Technical Workshop is intended to review CEOS progress against the current Three-Year Work Plan, to prepare topics for CEOS 2015 Plenary, and consolidate CEOS contributions and reporting to major 2015 events and their key stakeholders.

Specific objectives of the 2015 SIT Technical Workshop, structured around Expected Outcomes for 2015-2017 from the CEOS Three-Year Work Plan (in particular those due in 2015) and actions from SIT-30 and the 28th CEOS Plenary, include:

  1. Advance the CEOS Virtual Constellations (VCs) and Working Groups (WGs)
    1. Consult with VCs and WGs, including via a dedicated day prior to the Workshop, and identify areas for coordination and cooperation within and between the groups.
    2. Identify key issues for the VCs and WGs that require coordination prior to discussion and decision as an input to CEOS Plenary.
    3. Pre-Plenary coordination in relation to CEOS land imaging constellation (i.e. LSI-VC).
  2. Review progress and status across key thematic areas of the Expected Outcomes, in particular items due for decision or action at Plenary:
    1. Climate Monitoring, Research, and Services (incl. WGClimate)
    2. Carbon Observations, Including Forested Regions (incl. GFOI and SDCG, Carbon Strategy)
    3. Observations for Agriculture (incl. GEOGLAM)
    4. Observations for Disasters (incl. WGDisasters)
    5. Observations for Water
    6. Capacity Building, Data Access, Availability and Quality (incl. WGCapD, WGISS, and WGCalVal)
  3. Support to Other Key Stakeholder Initiatives and Outreach to Key Stakeholders.
    1. GEO Ministerial (10th November, Mexico City, Mexico)
    2. GEO-XII Plenary (11th-12th November, Mexico City, Mexico).
    3. Reporting to COP-21 (30th November -11th December, Paris, France).
    4. UN Sustainable Development Goals (SDG) process
  4. Discussion of any CEOS organizational issues that require coordination prior to CEOS Plenary.
  5. Identification of main discussion points and anticipated outcomes of the 29th CEOS Plenary (e.g. preview of prospective Kyoto Statement).

Agenda

Wednesday, September 16th, 2015 — VC/WG Working Day

08:30-08:45

Opening, SIT Chair Introduction

SIT Chair

08:45-09:00

CGMS Coordination with CEOS Virtual Constellations for Ocean [presentation]

Mikael Rattenborg

09:00-09:30

Recent Relevant Missions: Objectives, Early Results, Relationship with VC Roadmap

VCs – 3-5 min each

09:30-10:00

Mechanism for Collaboration Between VCs and WGs. Training Strategy, etc. [presentation]

Open discussion led by Eric Wood and Steven Neeck

10:00-10:30

Coffee Break – Poster Session

 

10:30-11:30

WGDisasters, VCs, and Hydrometeorological Hazards [presentation]

Open discussion led by Ivan Petiteville and Juliette Lambin

11:30-12:30

Integrated Products (e.g. Ocean Surface Data) [presentation] [poster]

Open discussion led by Julia Figa and Hans Bonekamp

12:30-12:40

Overview of Blue Planet [presentation]

Paul DiGiacomo and Kerry Sawyer

12:40-14:00

Lunch – Poster Session

 

14:10-15:10

CEOS Strategy for Carbon Observation: VC and WG Contributions [presentation]

Open discussion led by Stephen Briggs and Paul DiGiacomo

15:10-15:30

Wrap-up

Jean-Louis Fellous

15:30-16:00

Coffee Break – Poster Session

 

16:00

End of VC/WG Day

 

Water Session (VCs & WGs Invited)

16:00

Water Session Opening

 

16:00-18:00

Water Session: Checking CEOS Consolidated Response

Interim WSIST Chair and CEO/DCEO

18:00

End of Water Session

 

Thursday, September 17th, 2015 — Day 1

Location: EUMETSAT Main Building – Council Room

Item

Description

Time

Registration, Virtual Participant Connection, and Welcome Coffee

08:30 – 09:00

Session 1: Welcome and Essential Business

1

information– 20 minutes

Welcome Message (A Ratier)

Welcome and Opening Remarks by the SIT Chair (P Ultré-Guérard)

- Tour de Table self-introductions

- Logistics information [presentation]

- Workshop Expected outcomes and introduction of agenda

09:00 – 09:20

2

information– 10 minutes

Review of Key Actions from 28th Plenary and SIT-30 (G Dyke) [presentation] [table]

09:20 – 09:30

3

information – 15 minutes

29th CEOS Plenary Priorities (CEOS Chair) [presentation]

- Guidance for Plenary priorities

- Draft meeting outcomes and objectives

09:30 – 09:45

Session 2: CEOS Virtual Constellations and Working Groups (VCs and WGs)

4

information – 10 minutes

Synthesis Session Introduction (J-L Fellous) [presentation]

- Session objectives

- Review of agenda

09:45 – 09:55

5

information / discussion/Decision – 50 minutes

Synthesis Session: Report from the VC/WG day (Co-leads, VC/WG day)

- Outcomes and main discussion points

- Training Activities [presentation]

- Disasters [presentation]

- Integrated Ocean Products  [presentation]

- [SIT 30-12], [SIT 30-13]

09:55 – 10:45

Group Photo and Break (atrium)

10:45 – 11:15

Session 2: CEOS Virtual Constellations and Working Groups (VCs and WGs) (Continued)

5+

information / discussion / decision – 1 hour

Synthesis Session: Report from the VC/WG day (Co-leads, VC/WG day) (Continued)

- Outcomes and main discussion points

- TBA from VC/WG day agenda

- [SIT 30-12], [SIT 30-13]

11:15 – 12:15

6

information / discussion / decision – 20 minutes

Coordination of CEOS Land Surface Imaging Activities (T Cecere) [presentation]

- LSI Implementation Plan

- [Plenary action 28-04]

- ToR | Draft IP

12:15 – 12:35

Lunch/buffet (specific area near the Council room – hosted by EUMETSAT)

12:35 – 13:35

Session 2: CEOS Virtual Constellations and Working Groups (VCs and WGs) (Continued)

7

information / discussion – 1 hour 35 minutes

WG Issues and Topics for Plenary Preparation (15 minutes/WG + 20 minutes total discussion)

- WGISS (R Moreno) [presentation]

- WGCV (A von Bargen) [presentation]

- WGCapD (E Wood) [presentation]

- WGClimate [SIT 30-2] (P Lecomte) [presentation]

- WGDisasters (I Petiteville) [presentation] [RO triggering process] [vanuatu lessons learned]

13:35 – 15:10

Break (near the Council room)

- SIT Chair and CEO Team Day 1 Action Review Discussion

15:10 – 15:25

8

information / discussion – 15 minutes

VCs and WGs Session Wrap-up (JL Fellous) [presentation]

- Actions agreed

- Next steps

15:25 – 15:40

Session 3: CEOS Three-Year Work Plan Thematic Areas (Non-WG/VC)

9

information / discussion – 20 minutes

Update on CEOS Support to GFOI (S Briggs/ S Ward) [presentation]

- CEOS Space Data Strategy for GFOI [SIT 30-16], [SIT 30-17]

- Baseline, Data Services, R&D Support

- Pilot Space Data Services for GFOI

- CEOS leadership

- Updated SDCG 3-Year Work Plan | 2014 Implementation Report

15:40 – 16:00

10

information / discussion – 20 minutes

Carbon Strategy Implementation (S Briggs) [presentation]

- Action Status

- [Plenary action 28-06]

16:00 – 16:20

11

information / discussion – 20 minutes

Water Strategy Implementation Study Team (WSIST) Report [SIT 30-18] (C Ishida) [presentation] [constellation proposal] [response document]

16:20 – 16:40

12

information / discussion / decision – 20 minutes

Close of Day 1 (SIT Chair)

- Concluding remarks

- Key actions

- Logistics

16:40 – 17:00

Adjourn

17:00

From 17:30 (main entrance of EUMETSAT) to 21:30 by bus and boat: Vineyard, for wine tasting and dinner – hosted by Eumetsat. For more information about the Louis Guntrum vineyard please visit the website.

Friday, September 18th, 2015 — Day 2

Location: EUMETSAT Main Building – Council Room

Item

Description

Time

Registration, Virtual Participant Connection, and Welcome Coffee (hall)

08:30 – 09:00

Session 3: CEOS Three-Year Work Plan Thematic Areas (Non-WG/VC) (Continued)

13

information / discussion – 25 minutes

CEOS Acquisition Strategy for GEOGLAM (B Killough) [presentation]

- Strategy update for Plenary [draft strategy][draft scope]

- GEOGLAM governance update

09:00 – 09:25

Session 4: CEOS Support to GEO

14

information – 20 minutes

GEO 2016-2025 (GEOSEC, A Obrégon) [presentation]

- GEO Strategic Plan 2016-2025 – status and themes

- Future GEO Work Programmes – structure, organization and processes

- Preparation and roadmap towards the GEO Ministerial and Plenary

09:25 – 09:45

15

information / discussion – 15 minutes

Implications of the GEO Strategic Plan 2016-2026 for CEOS (CEOS Chair) [presentation]

09:45 – 10:00

16

information / discussion – 15 minutes

CEOS Linkages to the Future GEO Work Programme (CEO) [presentation]

- Evaluation of proposed CEOS contributions to draft 2016 Work Programme

- Leadership for space observation coordination in GEO post-2015 including IN-01 / GD-5 (SIT Chair, SIT Vice Chair)

10:00 – 10:15

17

information / discussion – 15 minutes

CEOS in the GEO Ministerial and GEO-XII Plenary (CEOS Chair, Incoming CEOS Chair) [presentation]

- CEOS representation

- Preparation and primary objectives of CEOS participation

10:15 – 10:30

Break (near the Council room)

10:30 – 10:45

Session 5: Other Key Stakeholder Initiatives and Outreach to Key Stakeholders

18

information – 1 hour

UNFCCC & UN SDGs (SIT Chair)

- COP21, 2015 Paris [materials presentation]

- EO Handbook [presentation]

- [SIT 30-6]
UN SDG Process (C Ishida) [presentation]

10:45 – 11:45

Session 6: CEOS Organizational Issues

19

information – 15 minutes

CEOS Chair 2017 (CEOS Chair)

CEOS SIT Vice Chair 2016-2018 (SIT Chair, SIT Vice Chair)

CEO/DCEO arrangements 2015-2016 (CEO/DCEO)

11:45 – 12:00

Lunch/buffet (specific area near the Council room – hosted by EUMETSAT)

- SIT Chair and CEO Team Action Review Discussion

12:00 – 13:00

20

information – 15 minutes

CEOS Three-Year Work Plan Status Update and Priorities for 2015 (MJ Bourassa, CEO) [presentation]

- CEOS Work Plan Action Assessment

- Timeline for annual update to the Three-Year Work Plan (2016-2018)

13:00 – 13:15

21

information / discussion – 25 minutes

CEOS Chair Themes for 2016 (A Held) [presentation][video]

- Next generation data architectures

- Non-met applications of geostationary data

13:15 – 13:40

22

information – 15 minutes

29th Plenary Preparations (CEOS Chair) [presentation]

- Key outcomes and decisions

- Plenary statement – initial preparations

- Agenda finalisation

- Logistics and key dates

13:40 – 13:55

23

discussion – 15 minutes

SIT Workshop Action Item Confirmation (G Dyke)

13:55 – 14:10

24

information – 20 minutes

CEOS Information Management (K Holloway) [presentation]

- Website update

- CEOS document management system update

- CEOS Social Media strategy [SIT Tech. WS 2014 action SITWS-2014-19] [proposed strategy document]

14:10 – 14:30

Session 7: Workshop Conclusion

25

information / discussion – 10 minutes

SIT Vice Chair Closing Remarks (S Briggs) [presentation]

- Future meetings – SIT-31

14:30 – 14:40

26

information / discussion – 20 minutes

SIT Chair Closing Remarks (P Ultré-Guérard)

- Evaluation Questionnaire [presentation]

14:40 – 15:00

Adjourn

15:00