27th CEOS Plenary

Event Dates: November 5th - 6th, 2013

 

Hosted by: the Canadian Space Agency (CSA)

Location: Montréal, Québec, Canada

Resources:

Agenda

Monday, November 4th, 2013 – Side Meetings

Time Description Additional Information Location
09:00-12:00 Disasters Side Meeting Meeting Information Salon Automne
09:00-11:00 Earth Observations Applications Development

Hosted by Ruth Boumphrey (UKSA)

Meeting Information |Draft Summary | Presentations

Salon Été
11:15-12:45 CEOS Troika Meeting Closed Meeting Salon Printemps
12:00-13:00 Lunch
13:00-14:00 182nd CEOS Secretariat Meeting Closed Meeting Salon Printemps
14:15-16:15 GEO Post-2015 Side Meeting

Hosted by: Espen Volden (GEO)

Meeting Information

Salon Été
15:15-16:15 WGClimate Leads Session Closed Meeting Salon Automne
16:15-17:15 Open Forum on the CEOS Self-Study

Discussion with Steering Committee

Meeting Information

Presentation

SalonÉté
18:00-20:30 Opening Reception at the Museum of Fine Arts Dress Code: Business formal/casual

1339 rue Sherbrooke Ouest

Tuesday, November 5th, 2013 – Work Plan Implementation Day (Salon des Saisons)

Item Time Description
  08:00-08:45 Breakfast and Registration
Welcome & Opening Session
1 08:45-09:00
Information Item – 15 min

Welcome and Opening Remarks

  • Introduction (Luc Brûlé, CEOS Chair, CSA)
  • Tour-de-table Introductions
  • Opening Remarks (Wlater Natynczyk, CSA President)
2 09:00-09:20
Information Item – 20 min

Chair Perspective on the 27th CEOS Plenary (Luc Brûlé, CEOS Chair, CSA) 

[Presentation]

3 09:20-09:50
Information Item – 30 min

Membership Matters (Luc Brûlé, CEOS Chair, CSA)

4 09:50-10:00
Information Item – 10 min

Coordination of open Action Items arising from 26th Plenary (Stephen Ward and CEOS Chair)

  10:00-10:15 Group Photo
  10:15-10:30 Break 
CEOS Self-Study (CSS) Strategic Documents  
5 10:30-10:40
Information Item – 10 min

CEOS Self-Study Process (Michael Freilich, SIT Chair, NASA) [Presentation]

6 10:40-11:10
Information Item – 30 min

CEOS Self-Study Strategic Documents (Brian Killough, SIT Chair, NASA)

7 11:10-12:30
Decision Item – 1 hr 20 min

Discussion Time: Adoption of Documents

  12:30-13:40 Lunch
Montreal Statement
8

13:40-14:10

Information Item – 30 min

Introduction of the CEOS Montreal Statement (CEOS Chair, CSA)

GEO Session
9 14:10-14:30
Information Item – 20 min

GEO Secretariat Report

10 14:30-15:45
Decision Item – 1 hr 15 min

Annual Progress on CEOS Implementation of the GEOSS Space Segment (Michael Freilich, SIT Chair, NASA)

Highlights of CEOS Contributions to GEO 2012-2015 Work Plan

Update on the CEOS Virtual Constellations (VCs)

  • CEOS VC Process Paper – for approval
  • Harmonization of all VC Terms of Reference

[Presentation] [VC Process Paper] [Leadership]

11 15:45-15:50
Information Item – 5 min

Update on Copernicus (Reinhard Schulte-Braucks, EC) [Presentation]

  15:50-16:05 Break
GEO Session (continued
12 16:05-16:25
Information Item – 20 min

Post-2015 GEO Update (Espen Volden, GEO Secretariat and Brent Smith, NOAA) [Vision] [Declaration]

13 16:25-16:40
Information Item – 15 min

CEOS Inputs to GEO Ministerial and Post-2015 (Brent Smith, NOAA) [Presentation]

14 16:40-17:10 
Discussion – 30 min

GEO Ministerial and Post-2015 Discussion (Moderated by Kerry Sawyer, CEOS, NOAA)

Further Key Stakeholder Initiatives  
15 17:10-17:20
Information Item – 10 min

GEO Water Cycle Report (Chu Ishida, JAXA) [Presentation]

16 17:20-17:30
Information Item – 10 min

GEO Blue Planet (Espen Volden, GEO Secretariat and Kerry Sawyer, CEO, NOAA) [Presentation]

17 17:30-17:45
Information Item – 15 min

Biodiversity SBA (Martin Wegmann, Biodiversity SBA Coordinator) [Presentation]

  17:45 Adjourn
  19:00-21:30 Dinner Reception

Wednesday, November 6th, 2013 – Progress Reporting & Strategic Discussion Day (Salon des Saisons)

Item Time Description
Disasters Session
18 08:45-09:15
Decision Item – 30 min

Report from the Disasters Study Group (Steven Hosford, CNES)

Disasters Working Group Proposal [Presentation] [ToR] [Note]

19 09:15-09:45
Decision Item – 30 min

Disaster Risk Management (DRM) Acquisition Strategy (Ivan Petiteville, ESA [Presentation] [Document]

20 09:45-09:55
Information Item – 10 min

Disasters SBA Report (Frank Lindsay, NASA) [Presentation]

21 09:55-10:05
Decision Item – 10 min

Geohazard Supersites (Klaus Schmidt, DLR) [Document] [Presentation]

Established CEOS-GEO Priorities
22 10:05-10:15
Information Item – 10 min

CEOS Carbon Strategy and Implementation (Chu Ishida, JAXA) [Presentation]

23 10:15-10:30
Information Item – 15 min

Update on Global Forest Observations Initiative (GFOI) and the Space Data Coordination Group (SDCG) (Stephen Briggs, ESA and Stephen Ward, DCC Australia) [Presentation]

  10:30-10:45 Break 
24 10:45-11:00
Information Item – 15 min

GEOGLAM Status Update (Michel Deshayes, GEOGLAM Project Office) [Presentation]

25 11:00-11:15
Decision Item – 15 min

Endorsement of GEOGLAM Phase 1 Acquisition Strategy (George Dyke, CEOS Ad Hoc Working Group on GEOGLAM) [Presentation] [Document]

26 11:15-11:25
Decision Item – 5 min

Continuation of CEOS Ad Hoc Groups (Kerry Sawyer, CEO, NOAA) [Presentation]

Climate Session
27 11:25-11:45
Information Item – 20 min

Report on the First 3 Years of CEOS WGClimate (Mark Dowell, WGClimate, JRC) [Presentation]

28 11:45-12:25
Decision Item – 40 min

Proposal for a Joint CEOS-CGMS Working Group (Mark Dowell, WGClimate, JRC)  [Document]

29 12:25-12:35
Information Item – 10 min

Update from Global Climate Observing System (Adrian Simmons, GCOS) [Presentation]

  12:35-13:40 Lunch
CEOS Working Group Sessions
30

13:40-13:55

Information Item – 15 min

WGISS Report and Actions (Satoko Miura, JAXA) [Presentation]

31

13:55-14:10

Decision Item – 15 min

WGCV Report and Actions (Satish Srivastava, CSA) [Presentation]

32

14:10-14:25

 

Information Item – 15 min

WGCapD Report and Actions (Hilcéa Ferreira, INPE) [Presentation] [Document] [Video]

CEOS Coordination & Outreach
33 14:25-14:40
Information Item – 15 min

CEOS Systems Engineering Office Report (Brian Killough, NASA) [Presentation]

34 14:40-14:50
Information Item – 10 min

CEOS MIM Database and EO Handbook (Ivan Petiteville, ESA) [Presentation]

35 14:50-15:10
Decision Item – 20 min

Finalising the CEOS Montreal Statement (CEOS Chair, CSA) [Final Montreal Statement]

  15:10-15:25 Break
Future Vision and Significant Agency Events
36 15:25-15:40
Information Item – 15 min

CEO Report on Future CEOS Activities and Interactions (Kerry Sawyer, CEO, NOAA) [Presentation]

37 15:40-16:45
Information Item – 1 hr 5 min

Reports from CEOS Agencies on New/Emerging Initiatives with Potential for CEOS Cooperation (~ 5 min each)

  • Instituto Nacional de Pesquisas (INPE) [Presentation]
  • European Space Agency (ESA) [Presentation]
  • European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT) [Presentation]
  • National Satellite Meteorological Center/Chinese Meterological Administration (NSMC/CMA) [Presentation]
  • Netherlands Space Office (NSO) [Presentation]
  • National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) [Presentation]
  • Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) [Presentation]
  • Indian Space Research Organisation (ISRO) [Presentation]
38 16:45-17:00 
Information Item – 15 min

SIT Accomplishments of 2012-2013 and Hand-Over to CNES (Michael Freilich, NASA)

39 17:00-17:15
Information Item – 15 min

CNES Vision and Approach for SIT 2014 (Pascale Ultré-Guérard, CNES) [Presentation]

40 17:15-17:30
Information Item – 15 min

EUMETSAT Priorities and Outcomes for 2014 (Alain Ratier, EUMETSAT) [Presentation] [Presentation on Plenary 2014]

41 17:30-17:45
Information Item – 15 min

Future CEOS & SIT Chairmanship (CEOS Chair, CSA)

Chair Hand-Over and Closing Remarks [Presentation]

  17:45 Adjourn
  18:00-18:30 183rd CEOS Secretariat Meeting (Chaired by EUMETSAT, Salon Printemps) [Agenda]