SIT-30

Event Dates: March 31st - April 1st, 2015

 

SIT-30 Group Photo

SIT-30 Group Photo

The 30th Meeting of the CEOS Strategic Implementation Team

Hosted by: Centre National d’Etudes Spatiales (CNES)

Location: Paris, France

Documents for Decision

Agenda

SIT-30 is intended to review progress of a number of CEOS initiatives, with specific objectives structured around Expected Outcomes for 2015-2017 from the CEOS Three-Year Work Plan, and actions from the 28th CEOS Plenary and SIT-29 including:

  1. External Stakeholder events special session
    1. Review and analyse outputs from the WCDRR in Sendai including the implications and orientations to be derived for CEOS Disaster activities
    2. Provide lessons learned from preparation of the WCDRR and use these in COP21 preparations
    3. Analyse status of COP21 preparations and review plans building to this conference
    4. Discuss preparations for the 2015 GEO Ministerial and Plenary
  2. Advancement of the CEOS Virtual Constellations (VCs) and Working Groups (WGs)
    1. Discuss and take decisions on key issues highlighted by VC’s and WG’s in their meetings with SIT Chair
    2. Decision on CEOS land imaging coordination through the LSI-VC
  3. Review progress and decisions required across key thematic areas :
    1. Climate Monitoring, Research, and Services (incl. WGClimate)
    2. Carbon Observations, Including Forested Regions (incl. Carbon Strategy, GFOI and SDCG)
    3. Observations for Agriculture (incl. GEOGLAM)
    4. Observations for Disasters (incl. WGDisasters)
    5. Observations for Water (incl. Water Strategy Implementation Study Team)
    6. Capacity Building, Data Access, Availability and Quality (incl. WGCapD)
  4. Consideration of the outcomes of key 2014 meetings including the GEO-XI Plenary and COP-20, and a look forward to 2015 meetings.

Monday, March 30th, 2015 – Side Meetings

Time Meeting Location
09:00 Registration  
12:00-13:00 Lunch  
13:00-14:00 CEOS SEC-200 Room 6 & 7
14:00-16:00 Water Strategy Implementation Study Team Room 6 & 7
14:00-15:30 LSI-VC Side Meeting Room 5
16:00-18:00 Data Application Report Editorial Committee Room 6 & 7
18:00 Adjourn  
  • Pompidou Centre Guided Tour: 18:30 – Jeff Koons Exhibition or 18:45 – Permanent Exhibition

 Tuesday, March 31st, 2015 – Day 1 (Location: Salle de l’Espace)

Item Time Description  
  08:00-09:00 Registration/security, Virtual Participant Connection, &Welcome Coffee  
Session 1: Welcome & Essential Business
1 09:00-09:20
INFORMATION–20 MIN

Welcome Message (Jean-Yves Le Gall, President of CNES)

Welcome & Opening Remarks (P Ultré-Guérard, SIT Chair)

  • Tour de Table self-introductions
  • Logistics information
  • SIT-30 Expected outcomes and introduction of agenda
 
2 09:20-09:30
INFORMATION–10 MIN

Review of Open Actions (S Ward) [presentation] [table]

 
3 09:30-09:50
INFORMATION–20 MIN

CEOS Priorities for 2015 (MJ Bourassa, CEO) [presentation]

 
Session 2: Interactions with External Stakeholders
4 09:50-10:35
INFORMATION/DISCUSSION–45 MIN

COP-21 (J Bates, SIT Team) [presentation]

  • Preparation of COP-21 (N. Bériot, Ministry of Ecology and Sustainable Development)
  • Opportunities for CEOS
  • Selected CEOS material promotion
  • Strategic messages
 
  10:35-11:05 Group Photo & Break  
4 11:05-11:35
INFORMATION/DISCUSSION–30 MIN

COP-21 (J Bates, SIT Team) [presentation]

  • Preparation of COP-21 (N. Bériot, Ministry of Ecology and Sustainable Development)
  • Opportunities for CEOS
  • Selected CEOS material promotion
  • Strategic messages
 
5 11:35-12:50
 INFORMATION/DISCUSSION–75 MIN

GEO Coordination (O Ochiai, B Smith, J Ross)

 
  12:50-13:50 Lunch on-site (hosted)  
6 13:50-14:35
 INFORMATION/DISCUSSION–45 MIN

Sendai World Conference on Disaster Risk Reduction (I Petiteville, C Ishida) [presentation]

  • Outcomes from WCDRR
  • Next steps for CEOS in Disaster Risk Reduction
  • Lessons learned in preparation of a major UN conference
 
Session 3: CEOS Virtual Constellations and Working Groups (VCs and WGs)
7 14:35-14:50
INFORMATION/DISCUSSION–15 MIN

WG & VC Session Objectives & Context (J-L Fellous) [presentation]

 
8 14:50-16:20
INFORMATION/DECISION–90 MIN

WG & VC Session – VC focus (15 min/topic)

VC Co-Leads will review briefly the current status and issues for SIT decision/action of their respective VC.

 
  16:20-16:45 Break  
8 16:45-17:30
INFORMATION/DECISION–45 MIN

WG and VC Session (continued) (15 min/topic)

  • Cross-cutting subjects
  • VC Day before the next SIT Technical Workshop
  • Discussion and Synthesis 

(J-L Fellous, Moderator)

 
9 17:30-17:45
INFORMATION/DECISION–15 MIN

LSI-VC (T Cecere) [presentation] [Discussion Document | Terms of Reference]

 
  17:45 Adjourn  
  • 20:00: Host Dinner Cruise Pont de l’Alma, Paris, 8th arrondissement. Duration: 2 h 15 min.
  • 22:45: Return to the quayside

Wednesday, April 1st, 2015 – Day 2 (Location: Salle de l’Espace)

Item Time Description  
  08:00-09:00 Registration/security, Virtual Participant Connection, &Welcome Coffee  
Session 3: CEOS Virtual Constellations & Working Groups (continued)
10 09:00-10:15
INFORMATION/DECISION–75 MIN

VC & WG Session – WG focus (15 mins per topic)

WG Chair or Vice-Chair will review briefly issues for SIT decision/action of their respective WG.

 
11 10:15-10:45
DECISION–30 MIN

Brief Review & Wrap (SIT Chair Team)

 
  10:45-11:15

Break

 
Session 4: Established CEOS Priorities
12 11:15-12:15
DECISION–60 MIN

Carbon Observations including Forested regions

 
  12:15-13:45 Lunch  
13 13:45-14:15
INFORMATION/DECISION–30 MIN

Water Strategy Implementation Study Team (WSIST) (C Ishida)

  • 7th Water Forum in South Korea
 
14 14:15-14:45
INFORMATION/DISCUSSION–30 MIN

GEOGLAM (B Doorn, S Cherchali) [presentation]

  • GEOGLAM status update
  • Implementation status of the CEOS Acquisition Strategy for GEOGLAM
  • JECAM report
  • Way forward
 
15 14:45-15:15
 INFORMATION/DISCUSSION–30 MIN

Data Applications Report (C Ishida)

 
  15:15-15:45 Break  
Session 5: CEOS Plenary
16 15:45-16:15
 DECISION–30 MIN

CEOS Plenary Session (C Ishida) [presentation]

 
Session 6: SIT-30 Closing Business
17 16:15-16:45
30 MIN

AOB

 
18 16:45-17:00
DISCUSSION–15 MIN

SIT-30 Action Item Confirmation (S Ward)

 
19 17:00-17:15
INFORMATION–15 MIN

SIT Chair Closing Remarks (P Ultré-Guérard)

  • Future meetings –VC Day / SIT Workshop 2015 (VC Day Organisers)
 
  17:15 Adjourn