SIT-34

Event Dates: April 2nd - 4th, 2019

 

The 34th Meeting of the CEOS Strategic Implementation Team 

Please use the following link to make Hotel Reservations: Mayfair Hotel-NOAA-CEOS April 1-5, 2019

All hotel reservations must be made by March 11, 2019. The SIT Chair team cannot guarantee your room if you do not make reservations by this date.

Agenda

SIT-34 PowerPoint Presentation Templates

Documents

Agenda

Week-at-a-Glance

Tuesday 2nd

Wednesday 3rd

Thursday 4th

8:15am – 6:00pm

SIT-34 Side Meetings

Detailed agenda below

9:00am – 5:45pm

SIT-34 Day 1

Intro, Organizational Matters (P1), Work Planning, Partnerships, Observations for End Users

9:00am – 4:30pm

SIT-34 Day 2

Data, Oceans and Freshwater, Organizational Matters (P2), Review of main discussion points, AOB, Actions, Closing

Evening Free

Evening Free

Evening Free


Tuesday, April 2nd, 2019 – Side Meetings

The Mayfair at Coconut Grove, 3000 Florida Avenue, Miami FL, 33133

**Please note – lunch is not provided on 2 April** 

SIT-34 Side Meeting Schedule Tuesday, April 2nd, 2019 AOML Site Visit
Time Crystal Ballroom (40) Alexander I (15) Alexander II (10)  
08:00 AM

08:15 AM Troika

POC: M. Steventon

Closed Meeting

     
08:30 AM      
09:00 AM

SEC-249

Closed Meeting

     
09:30 AM      
10:00 AM

SDG AHT Meeting

POC: F. Kerblat

CEOS European Coordination Meeting

POC: I. Petiteville

Closed Meeting

  Tour #1: Meet in AOML Lobby
10:30 AM  
11:00 AM    
11:30 AM    
12:00 PM VNSC Initiatives POC: Tuan      
12:30 PM      
1:00 PM

GEOGLAM Meeting

POC: B. Doorn

GEO/LEO Combined Products

POC: D. Lindsay

   
1:30 PM    
02:00 PM

GEO Knowledge Hub

POC : M. Albani

Tour #2: Meet in AOML Lobby
02:30 PM
03:00 PM

Joint LSI-VC/SDCG/GEOGLAM

POC: S. Labahn

     
03:30 PM      
04:00PM

LSI-VC Meeting

POC: S. Labahn

     
04:30 PM      
05:00 PM

WGISS/FDA Discussion

POC: M. Albani

     
05:30 PM      

*AM Coffee Break at 10:00 AM*

**PM Coffee Break at 03:00 PM**

Wednesday, April 3rd, 2019 – Day 1

The Mayfair at Coconut Grove, 3000 Florida Avenue, Miami FL, 33133

Breakfast: 7:30 – 8:30 in the Havana Room (provided to registered SIT-34 participants)

Registration: 8:30 – 9:00 in the Crystal Ballroom

Crystal Ballroom

Session 1:  Welcome and Introduction

#

Time

Duration

Topic

Presenter

1.1

9:00 – 9:10

10 min

Opening Remarks [presentation]                  Information

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

1.2

9:10 – 9:25

15 min

Tour de Table Introductions    Information

All

1.3

9:25 – 9:35

10 min

2019 CEOS Chair Remarks      Information

and Initiatives Update

Pham Anh Tuan, CEOS Chair (VNSC/VAST)

1.4

9:35 – 9:50

15 min

Keynote Presentation [presentation]             Information

Joe Sienkiewicz, NOAA Ocean Prediction Center

1.5

9:50– 10:30

40 min

SIT Chair 2018-2019                 Information

Priorities and SIT-34 Objectives [presentation]

  • Review of Agenda
  • Updates to SIT-33 Strategic Directions and Partnerships Discussion Paper
  • Strategic Guidance Reminder
  • Challenge for SIT-34 Participants

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

1.6

10:30 – 10:40

10 min

Status of Open Actions [presentation]                   Information

Kerry Sawyer, SIT Chair Team (NOAA)

1.7

10:40 – 11:00

20 min

Discussion                                                      Discussion

All

Group Photo and Coffee Break: 11:00 – 11:20, 20 minutes

Session 2: Organizational Matters – Part I

Discussion Points – Introduce a discussion on the sustainability of current CEOS working-level groups that progress the implementation of CEOS priorities and Strategic Directions, i.e. VCs, WGs, AHTs. Frame the discussion by reviewing current CEOS Work Planning, resource allocation, leadership continuity, and then consider the sustainability of current efforts. Carry out an initial discussion leading into substantive discussion afternoon of Day 2.

#

Time

Duration

Topic

Presenter

2.1

11:20 – 11:30

10 min

Session Introduction [presentation]               Information

  • VC, WG, and AHT Sustainability

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

2.2

11:30 – 11:50

20 min

CEOS Work Plan 2019-2021 [presentation]   Information

  • Review and Framing for SIT-34

SITTW-2018-08

SITTW-2018-09

Steven Hosford, CEO (ESA/CNES)

2.3

11:50 – 12:00

10 min

CEOS Resources [presentation]                      Information

  • CEOS Agency Support to Services/Infrastructure
  • Distribution of Resources across CEOS Working-level teams (VCs, WGs, AHTs)

Kerry Sawyer, SIT Chair Team (NOAA)

2.4

12:00 – 12:25

25 min

Sustainability Discussion [presentation]            Discussion

Part One

  • Working Groups
  • Virtual Constellations
  • Ad Hoc Teams

Plenary Action CEOS-32-11

Plenary Action CEOS-32-12

Plenary Action CEOS-32-13

CEOS Plenary Decision 08

CEOS Plenary Decision 09

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

 

Session 3: Partnerships

Discussion Points – Hear the latest directions from GEO, GCOS, WMO, and consider how CEOS engages with the Work Programme and GEO Week 2019 (Plenary, Ministerial). Updates on CEOS partner-related efforts GEO-LEO, and via the WGCapD.

#

Time

Duration

Topic

Presenter

3.1

12:25 – 12:35

10 min

Session Introduction [presentation]               Information

 

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

3.2

12:35 – 12:45

10 min

Global Climate Observing  [presentation]     Information

System (GCOS) Update

Carolin Richter, GCOS Secretariat Director*

3.3

12:45 – 1:00

15 min

Group on Earth Observations [presentationInformation

(GEO) Update

  • 2020-2022 GEO Work Programme Development
  • Requests of CEOS

Craig Larlee, GEO Secretariat

Lunch: 1:00 – 2:00 in the Havana Room (provided to registered SIT-34 participants)

Session 3: Partnerships (cont.)

Discussion Points – Hear the latest directions from GEO, GCOS, WMO, and consider how CEOS engages with the Work Programme and GEO Week 2019 (Plenary, Ministerial). Updates on CEOS partner-related efforts GEO-LEO, and via the WGCapD.

#

Time

Duration

Topic

Presenter

3.4

2:00 – 2:10

10 min

CEOS Engagement with GEO [presentation]  Information

  • Mapping CEOS Activities to the 2017-2019 GEO Work Programme
  • CEOS Participation in GEO Entities
  • Sustaining Existing Support

Kerry Sawyer, SIT Chair Team (NOAA)

Steven Hosford, CEO (ESA/CNES)

3.5

2:10 – 2:20

10 min

GEO Amazon Credits [presentation]              Information

  • Technical Advisory Role for GEO Credit Program Proposals
  • SEO/GEO Proposal to Prototype Sentinel-1/Sentinel-2 Data Pipeline

Brian Killough, SEO (NASA)

3.6

2:20 – 2:30

10 min

GEO-XVI Plenary and               Information

Ministerial [presentation]

Jonathon Ross, SIT Vice Chair Team (GA)

3.7

2:30 – 2:40

10 min

GEO-LEO Activities Update [presentation]     Information

Plenary Action CEOS-32-09

Plenary Action CEOS-32-10

SITTW-2018-14

SITTW-2018-15

Mitch Goldberg, SIT Chair Team (NOAA)

3.8

2:40 – 2:50

10 min

World Meteorological [presentation] [draft Cg-18 resolution]           Information

Organization (WMO) Update

  • WIGOS 2040
  • Future Data Management  Approach
  • Implementing the Climate Architecture

Werner Balogh, WMO Space Programme

3.9

2:50 – 3:00

10 min

Working Group on Capacity   Information

Building and Data Democracy (WGCapD) [presentation] [white paper]

Nancy Searby, WGCapD Vice Chair (NASA)

3.10

3:00 – 3:25

25 min

Discussion                                   Discussion

All

         

Coffee Break: 3:25 – 3:40, 15 minutes

Session 4: Observations for End Users

Key Questions and Discussion Points – Review CEOS user engagement in the areas of climate, disasters, agriculture, forests, and the SDGs.  Look for common elements and determine if there is a sustained approach to meet user needs with existing organizational structure.  If not possible to meet user needs with current construct, do we propose another?

#

Time

Duration

Topic

Presenter

4.1

3:40 – 3:50

10 min

Session Introduction [presentation]               Information

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

4.2

3:50 – 4:05

15 min

Observations for Climate [presentation]       Information

  • CEOS and GCOS
  • CEOS Carbon Strategy
  • Space Climate Observatory (SCO)

Plenary Action CEOS-32-05

CEOS Plenary Decision 05

Jörg Schulz, WGClimate Chair (EUMETSAT)

4.3

4:05 – 4:15

10 min

Space Climate Observatory [presentation]     Information

Selma Cherchali (CNES)

4.4

4:15 – 4:25

10 min

Atmospheric Composition      Information

Virtual Constellation (AC-VC) [presentation]

  • GHG Monitoring

Plenary Action CEOS-32-05

Jay Al-Saadi, AC-VC Co-Lead (NASA)

Dave Crisp (NASA)

4.5

4:25 – 4:35

10 min

Observations for Disasters [presentation]     Information

Simona Zoffoli, WGDisasters Chair (ASI)

4.6

4:35 – 4:45

10 min

Observations for Agriculture [presentation]  Information

Brad Doorn, GEOGLAM AHWG Co-Lead (NASA)

4.7

4:45 – 4:55

10 min

Observations for Forests  [presentation]       Information

Osamu Ochiai, GFOI Lead for CEOS (JAXA)

Stephen Ward, SDCG Secretariat

4.8

4:55 – 5:05

10 min

Observations for SDGs           [presentationInformation

Marc Paganini, SDG AHT Co-Lead (ESA)

Alex Held, SDG AHT Co-Lead (CSIRO)

4.9

5:05 – 5:30

25 min

Discussion                                   Discussion

All

 

Wrap-up

#

Time

Duration

Topic

Presenter

 

5:30 – 5:45

15 min

Wrap-up                                  Information

  • Day One Summary
  • Day Two Preview
  • Homework

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

Adjourn

Thursday, April 4th, 2019 – Day 2

The Mayfair at Coconut Grove, 3000 Florida Avenue, Miami FL, 33133

Breakfast:  7:30 – 8:30 in the Havana Room (provided to registered SIT-34 participants)

Crystal Ballroom

Recap

#

Time

Duration

Topic

Presenter

 

9:00 – 9:10

10 min

Synopsis from Day One          Information

  • Actions from Day One

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

 

Session 5: Data

Discussion Points – Hear the latest on WGISS activities (including progression of Future Data Architecture themes), WGCV, and review progress on ARD both within LSI-VC, and in CEOS more broadly.

#

Time

Duration

Topic

Presenter

5.1

9:10 – 9:20

10 min

Session Introduction  [presentation]             Information

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

5.2

9:20 – 9:30

10 min

Working Group on                  Information

Information Systems and Services (WGISS) [presentation]

Mirko Albani, WGISS Chair (ESA)

5.3

9:30 – 9:40

10 min

Working Group on                  Information

Calibration and Validation (WGCV) [presentation]

Cindy Ong, WGCV Chair (CSIRO)

5.4

9:40 – 9:50

10 min

Analysis Ready Data (ARD) [presentation] [ARD Strategy]     Information

  • Broader ARD inputs from VCs/WGs/AHTs

Plenary Action CEOS-32-06

Adam Lewis, LSI-VC Co-Lead, SIT Vice Chair (GA)

5.5

9:50 – 10:00

 10 min

Land Surface Imaging             Information

Virtual Constellation (LSI-VC) [presentation]

Adam Lewis, LSI-VC Co-Lead, SIT Vice Chair (GA)

5.6

10:00 – 10:25

25 min

Discussion                                   Discussion

All

Session 6: Oceans and Water Cycle

Discussion Points – Hear the latest on CEOS Ocean VCs and consider how to stimulate collaborative activity amongst these VCs. Review plans for freshwater monitoring, including SIT Vice Chair’s plans for related activities.  Refer to updated strategy paper for how Ocean VCs can engage in this session.

#

Time

Duration

Topic

Presenter

6.1

10:25 – 10:35

10 min

Session Introduction  [presentation]             Information

  • Main Points from VC Telecons

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

Oceans VCs

6.2

10:35 – 10:45

10 min

Ocean Colour Radiometry [presentation]      Information

Virtual Constellation (OCR-VC)

Ewa Kwiatkowska,   OCR-VC Co-Lead (EUMETSAT)*

6.4

10:45 – 10:55

10 min

Ocean Surface Topography [presentation]     Information

Virtual Constellation (OST-VC)

Remko Scharoo, OST-VC Co-Lead (EUMETSAT)*

6.5

10:55 – 11:05

10 min

Ocean Surface Vector Wind [presentation]   Information

Virtual Constellation (OSVW-VC)

Paul Chang, OSVW-VC Co-Lead (NOAA)

6.6

11:05 – 11:15

10 min

Sea Surface Temperature       Information

Virtual Constellation (SST-VC) [presentation]

Ken Casey, SST-VC Co-Lead (NOAA)

Coffee Break: 11:15 – 11:30, 15 minutes

Session 6: Oceans and Water Cycle (cont.)

Discussion Points – Hear the latest on CEOS Ocean VCs and consider how to stimulate collaborative activity amongst these VCs. Review plans for freshwater monitoring, including SIT Vice Chair’s plans for related activities.  Refer to updated strategy paper for how Ocean VCs can engage in this session.

#

Time

Duration

Topic

Presenter

6.7

11:30 – 11:40

10 min

COVERAGE    [presentation]                           Information

Eric Lindstrom, COVERAGE (NASA)*

6.8

11:40 – 11:50

10 min

Observations for Coasts [presentation]        Information

  • Discussion on CEOS Coastal Strategy
  • GEO Blue Planet and Coasts Connections

Paul DiGiacomo, SIT Chair Team (NOAA)

6.9

11:50 – 12:10

20 min

Discussion                                   Discussion

All

Water Cycle

6.10

12:10 – 12:20

10 min

Precipitation                            Information

Virtual Constellation (P-VC) [presentation]

Gail Skofronick-Jackson P-VC Co-Lead (NASA)*

6.11

12:20 – 12:30

10 min

Observations for Water [presentation]          Information

Paul DiGiacomo, SIT Chair Team (NOAA)

6.12

12:30 – 12:40

10 min

Freshwater from Space [presentation]          Information

-      Next Steps

Alex Held, SIT Vice Chair (CSIRO)

Session 6: Oceans and Water Cycle (cont.)

6.13

12:40 – 1:00

20 min

Discussion                                   Discussion

All

Lunch: 1:00 – 2:00 in the Havana Room (provided to registered SIT-34 participants)

Session 7: Organizational Matters – Part II

Discussion Points – Revisit discussion around sustainability of CEOS working-level efforts, structures, governance, effectiveness in addressing Strategic Directions. Identify actions to take the next steps, including candidate and required updates to governance and processes.  This session is the most important session of SIT-34 and expectation that Principals or their proxies will be present.

#

Time

Duration

Topic

Presenter

7.1

2:00 – 2:10

10 min

Session Introduction [presentation]              Information

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

7.2

2:10- – 2:20

10 min

Revisit CEOS Agency Data       Information

Policies [presentation]

Brian Killough, SEO (NASA)

7.3

2:20 – 2:45

25  min

Discussion [presentation]                                   Discussion

Plenary Action CEOS-32-11

Plenary Action CEOS-32-12

Plenary Action CEOS-32-13

CEOS Plenary Decision 08

CEOS Plenary Decision 09

All

7.4

2:45 – 2:55

10 min

Required Updates to CEOS     Information

Governance and Processes

Plenary Action CEOS-32-15

Steven Hosford, CEO (ESA/CNES)

Session 8: AOB, Review of Main Points/Actions, Closing Remarks

Discussion Points – Review, revisit, and confirm main discussion points and actions. Address additional and any other business. Hear plans for SIT Technical Workshop 2019.

#

Time

Duration

Topic

Presenter

8.1

2:55 – 3:15

20 min

Review and Discussion of       Information

Main Points

  • Revisit of SIT Chair Strategic Directions and Partnerships

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

8.2

3:15 – 3:25

10 min

Any Other Business                Information

  • Agreed Agenda Additional Items

ALL

8.3

3:25 – 3:35

10 min

2020-2021 SIT Chair                Information

Proposed Priorities [presentation] [priority shortlist]

Alex Held, SIT Vice Chair (CSIRO)

8.5

3:35 – 3:45

10 min

Plans for 2019 SIT Technical [presentation]    Information

Workshop

Albert DeGarmo, SIT Chair Team (NOAA)

8.4

3:45 – 4:05

20 min

Way Forward to 2019 SIT          Discussion

Technical Workshop

  • VC/WG Next Steps
  • Upcoming VC/WG/AHT Meetings

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

8.6

4:05 – 4:20

15 min

Review of SIT-34 Actions [presentation]            Discussion

 

SIT Chair Team Secretariat

8.7

4:20 – 4:30

10 min

SIT Chair Closing Remarks         

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

         

Adjourn

Afternoon Coffee Available

Evening Free

 

 

 

Meeting Files