



2018 SIT Technical Workshop September 13-14 2018 EUMETSAT, Darmstadt, Germany AGENDA v2.0

http://ceos.org/meetings/2018-sit-technical-workshop/

Objectives

The 2018 SIT Technical Workshop will focus on **preparations for CEOS Plenary**, as well as ensuring **follow-up and continuity of issues raised at SIT-33** in Boulder; namely focusing on VC and WG continuity, sustainability, and outputs, and **continuing development of CEOS relationships** with CGMS, GEO, and WMO. The discussion paper circulated prior to SIT-33 remains a useful reference for the Workshop discussions, as well as across the full two-year NOAA SIT Chair term. The annual SIT Technical Workshop is CEOS's opportunity to assess progress in completing our objectives in preparation for the CEOS and GEO Plenaries and UNFCCC COP and SBSTA Meetings. Outcomes of the SIT Technical Workshop will include recommendations to be taken to the CEOS Plenary for decision. As such, all agenda items are for information/discussion.

The objectives of the 2018 Workshop include:

- Continue Virtual Constellation (VC)/Working Group (WG) coordination discussions, from the VC/WG Day, July tag-ups, and SIT-33, with a focus on identifying SIT and Plenary level actions required to support the optimization of resource allocation and utilization, and on sustaining tangible outputs.
- Review the progress of the *ad hoc* Teams (AHTs) since SIT-33, and identify SIT and Plenary level actions required. Revisit the topic of AHT lifecycles, both in general, and with a focus on preparing for the annual renewal of their mandates at Plenary.
- Update on the way forward for CEOS on the coordination of climate observations including on greenhouse gasses (GHGs) (*e.g.*, AC-VC papers, joint CEOS-CGMS activities), the ECV Inventory and gap analysis, IPCC Inventories).
- Update on the way forward on data-related activities including the evolution of the Future Data Architectures (FDA) AHT and its activities, CEOS and Open Data Cubes activities, and LSI-VC's work on Analysis Ready Data (ARD), and CARD4L (including potential expansion beyond land).
- An update and discussion around the CEOS approach to key partnerships, including CGMS, WMO, and GEO.
- Address CEOS organizational matters, including leadership continuity, CEOS Chair transition, and improvements to the annual CEOS Work Plan update process and status of deliverables in preparation for CEOS and GEO Plenaries.

The Workshop will take place over two days, Thursday 13 and Friday 14 September and will be preceded by a dedicated VC/WG Day on Tuesday, 11 September and a side meeting day on Wednesday 12 September.

Tuesday 11 th	Wednesday 12 th	Thursday 13 th	Friday 14 th
9:00am – 5:00pm Virtual Constellation and Working Group Day	9:00am – 5:00pm Side Meetings <i>(see next page)</i>	9:00am – 5:40pm SIT Technical Workshop Day 1 Intro and Welcome Climate and Carbon Data User Engagement Activities	9:00am – 4:30pm SIT Technical Workshop Day 2 Oceans and Water Cycle VC, WG, and AHT Sustainability Partnerships Work Planning and Close
Invited Participants Only	6:00pm – 7:00pm Icebreaker / Reception	7:15pm – 9:45pm Hosted Dinner	





Wednesday, 12 September 2018

Registration: 8:30 – 9:00

2018 SIT TW Side Meeting Schedule Wednesday, 12 Sep				
Time	Council Room	STG/AFG	EB405	
9:00 AM	CEOS SEC-240			
9:30 AM	CEUS SEC-240			
10:00 AM				
10:30 AM	GEO-LEO	Strategic	SCOPE-CM Meeting	
11:00 AM	Combined Products POC: D. Lindsey	Coordination	POC: J. Privette	
11:30 AM	•	Session (closed) POC: K. Sawyer		
12:00 PM	Lur	nch		
12:30 PM	EUMETSA	T Canteen		
1:00 PM	Closed Meeting	Closed Meeting	WGCapD/VLab	
1:30 PM	POC: K. Sawyer	POC: G. Dyke	POC: N. Searby	
2:00 PM	Closed Meeting	AC-VC/WGClimate Transition		
2:30 PM	POC: S. Ward	POC: D. Crisp	COVERAGE Initiative	
3:00 PM			POC: V. Tsontos	
3:30 PM	Closed Meeting	SDG AHT		
4:00 PM		POCs: M. Paganini/ F. Kerblat	Closed Meeting	
4:30 PM			POC: O. Ochiai	
5:00 PM	*EUMETSAT Control Center Tour*			
5:30 PM				
Also have NW472 available for those not in side meetings (~25)				

Icebreaker/Hosted Reception: 6:00 -7:00

Location: TBD (EUMETSAT Foyer or EUMETSAT Canteen)





Thursday, 13 September 2018

Sessions: Welcome and Introduction; Climate and Carbon Observations; Data; and, User Engagement Activities. **Location:** Council Room/STG-AFG

Registration: 8:30 – 9:00

Sessi	Session 1: Welcome and Introduction			
#	Time Duration	Торіс	Presenter	
1.1	9:00 – 9:05 5 min	Welcome	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)	
1.2	9:05 – 9:10 5 min	EUMETSAT DG Welcome	Alain Ratier , Director General (EUMETSAT)	
1.3	9:10 – 9:20 10 min	Tour de Table Introductions	All	
1.4	9:20 – 9:35 15 min	 SIT Chair Introduction Review of Workshop objectives and adoption of agenda Continuity of SIT Chair themes SIT-33 outcomes recap and action status 	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)	
1.5	9:35 – 9:45 10 min	Review of Chair Priorities – CO₂ and GHGs – Data	Mauro Facchini , CEOS Chair Team (COM)	
1.6	9:45 – 10:15 30 min	 Review of VC/WG Day Outcomes Main outcomes Items for consideration during the Workshop Possible Plenary decisions 	VC/WG Day Nominee(s)	

Group Photo and Coffee Break: 10:15 – 10:35, 20 minutes

Sessi	Session 2: Climate and Carbon Observations				
#	Time Duration	Торіс	Presenter		
2.1	10:35 – 10:45 10 min	Session Introduction	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)		
2.2	10:45 — 11:00 15 min	 Working Group Climate (WGClimate) Space Agency statement to SBSTA 49 and preparations for COP-24 GCOS and ECV Inventory gap analysis Actions <i>SIT 33-07</i> and <i>CEOS-31-01</i> 	Jörg Schulz , WGClimate Chair (EUMETSAT)		





Sessi	Session 2: Climate and Carbon Observations			
#	Time Duration	Торіс	Presenter	
2.3	11:00 – 11:10 10 min	 CEOS Chair Greenhouse Gas (GHG) Workshop Interfaces Between CEOS Agencies and the GHG Monitoring System Laying the foundation for an international effort on CO₂ and GHG monitoring system 	Mark Dowell , CEOS Chair Team (COM)	
2.4	11:10 – 11:30 20 min	 CEOS Carbon Strategy Carbon data portal prototype Cal/Val and production of biomass products Colombia Data Cube prototype CGMS coordination Action <i>SIT 33-12</i> 	Mark Dowell , CEOS Chair Team (COM)	
2.5	11:30 – 11:45 15 min	AC-VC - GHG White Paper - Air Quality Constellation - Actions <i>SITTWS-2017-17 and 2017-18</i>	Ben Veihelmann , AC-VC Co-Lead (ESA) David Crisp, AC-VC (NASA)	
2.6	11:45 – 11:55 10 min	 IPCC Guidelines and Way Forward 2019 IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories 	Akiko Suzuki (JAXA)	
2.7	11:55 – 12:20 25 min	 Discussion Time Confirmation of next steps that need to be completed before CEOS and GEO Plenaries Plenary decisions recommended/required 	All	

Lunch: 12:20 – 1:20, 60 minutes

Sessi	Session 3: Data				
#	Time Duration	Торіс	Presenter		
3.1	1:20 – 1:30 10 min	Session Introduction	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)		
3.2	1:30 – 1:40 10 min	CEOS Chair FDA Workshop	Michael Berger , CEOS Chair Team (COM)		
3.3	1:40 – 2:00 20 min	Future Data Architecture (FDA) – Continuity – Next Steps	Nic Hanowski , FDA AHT Co-Lead (ESA)		
3.4	2:00 – 2:15 15 min	 Analysis Ready Data (ARD) Joint meeting outcomes CARD4L and Data processing with connections to LEO-GEO. Action <i>SIT 33-14</i> CEOS ARD Strategy and LSI-VC-5-13 	Jenn Lacey , LSI-VC Co-Lead (USGS)		





Sessi	on 3: Data		
#	Time Duration	Торіс	Presenter
3.5	2:15 – 2:30 15 min	 Working Group on Information Systems and Services (WGISS) WGISS activities in support of ARD generation and delivery 	Mirko Albani , WGISS Chair (ESA)
3.6	2:30 – 2:50 20 min	 Data Cubes CEOS, Open Data Cube, and other Data Exploitation Platforms ARD Requirements 	Brian Killough , SEO (NASA)
3.7	2:50 – 3:00 10 min	Working Group on Calibration and Validation (WGCV) – WGCV activities in support of FDA and ARD	Kurt Thome, WGCV Chair (NASA)
3.8	3:00 – 3:30 30 min	 Discussion Time Confirmation of next steps that need to be completed before CEOS and GEO Plenaries Plenary decisions recommended/required 	All

Coffee Break: 3:30 – 3:45, 15 minutes

Sessi	Session 4: User Engagement Activities			
#	Time Duration	Торіс	Presenter	
4.1	3:45 — 3:55 10 min	SIT Chair Introduction	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)	
4.2	3:55 – 4:10 15 min	Support to SDGs	Marc Paganini , SDG AHT Co-Lead (ESA)	
4.3	4:10 – 4:25 15 min	Observations for Disasters – Expansion of GEO-DARMA Flood Pilot to Lower Mekong. Action <i>SIT 33-03</i>	Simona Zoffoli , WGDisasters Chair (ASI)	
4.4	4:25 – 4:40 15 min	 Observations for Forests Support to GFOI Phase 2 GFOI Data Component Discussion on structure and capacity 	Osamu Ochiai , GFOI Lead for CEOS (JAXA)	
4.5	4:40 – 4:55 15 min	 Observations for Agriculture GEOGLAM Requirements Summary CEOS GEOGLAM AHWG Strategic Response Plan 	Brad Doorn , GEOGLAM AHWG Co-Lead (NASA)	
4.6	4:55 – 5:20 25 min	 Discussion Time Confirmation of next steps that need to be completed before CEOS and GEO Plenaries Plenary decisions recommended/required 	All	





Wrap	Wrap-Up				
#	Time Duration	Торіс	Presenter		
	5:20 – 5:40 20 min	Wrap-up – Day one summary – Day two preview	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)		

Adjourn: 5:40

Hosted Dinner: 7:15 – 9:45

Full details to be provided

- Dress: Casual/"rustic" (no business attire allowed)
- Cuisine: French
- Transportation:
 - Bus pick-up at Prinz Heinrich Hotel (downtown Darmstadt) at 6:30
 - Bus pick-up at Best Western Plaza Hotel (near EUMETSAT) at 6:45
 - Travel to destination ~25 minutes





Friday, 14 September 2018

Sessions: Oceans and Freshwater; VC, WG, and AHT Sustainability; Partnerships; and, Work Planning and Close. *Location:* Council Room/STG-AFG

Registration: 8:30 – 9:00

Sessi	on 5: Ocean	s and Water Cycle	
#	Time Duration	Торіс	Presenter
5.1	9:00 – 9:10 10 min	Session Introduction	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)
5.2	9:10 – 9:20 10 min	Advancement of the COVERAGE Initiative	Vardis Tsontos , COVERAGE (NASA)
5.3	9:20 – 9:30 10 min	SST-VC – Tangible outcomes – Plenary decisions required	Anne O'Carroll , SST-VC Co- Lead (EUMETSAT)
5.4	9:30 – 9:40 10 min	OST-VC – Tangible outcomes – Plenary decisions required	Remko Scharroo , OST-VC Co-Lead (EUMETSAT)
5.5	9:40 – 9:50 10 min	OSVW-VC – Tangible outcomes – Plenary decisions required	Stefanie Linow , OSVW-VC Co-Lead (EUMETSAT)
5.6	9:50 – 10:00 <i>10 min</i>	 OCR-VC Tangible outcomes In consultation with LSI-VC, update on Water Feasibility Study. Action <i>SIT 33-08</i> Plenary decisions required 	Ewa Kwiatkowska , OCR- VC Co-Lead (EUMETSAT)
5.7	10:00 – 10:10 10 min	P-VCTangible outcomesPlenary decisions required	Steve Neeck, P-VC Co-Lead (NASA)
5.8	10:10 – 10:20 10 min	Freshwater from Space – Workshop plans update – Action CEOS-31-05	Alex Held , SIT Vice Chair (CSIRO)*
5.9	10:20 – 10:50 30 min	 Discussion Time Confirmation of next steps that need to be completed before CEOS and GEO Plenaries Plenary decisions recommended/required 	All

Coffee Break: 10:50 – 11:05, 15 minutes





Sessi	Session 6: VC, WG, and AHT Sustainability			
#	Time Duration	Торіс	Presenter	
6.1	11:05 – 11:15 10 min	 Session Introduction Tangible outcomes Optimization of resource utilization Consistency and efficiency Mission Planning inputs 	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)	
6.2	11:15– 11:35 20 min	CEOS Resources Utilization Actions SIT 33-01 and SIT 33-05 	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)	
6.3	11:35 – 11:55 20 min	 Ad hoc Team (AHT) Lifecycles Mandate renewal and reporting Coordination prior to Plenary decision SDCG, GEOGLAM AHWG, FDA AHT, SDG AHT Action SIT 33-11 	Stephen Ward , SIT Chair Team	
6.4	11:55 – 12:20 25 min	 Discussion Time Resource limitation Confirmation of next steps that need to be completed before CEOS and GEO Plenaries Plenary decisions recommended/required 	All	
7.4*	12:20 – 12:30 10 min	, _	Nancy Searby , WGCapD Vice Chair (NASA)	

Lunch: 12:30 – 1:30, 60 minutes

Sessi	Session 7: Partnerships			
#	Time Duration	Торіс	Presenter	
7.1	1:30 — 1:40 10 min	Session Introduction	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)	
7.2	1:40 – 1:50 10 min	Engagement with GEO – Work Programme – Priorities: Climate, Disasters, SDGs – GEO-XV Plenary	Kerry Sawyer , SIT Chair Team (NOAA)	
7.3	1:50 — 2:05 15 min	GEO-LEO Activities Update Actions SIT 33-15 and SIT 33-16 	Dan Lindsey (NOAA)	
*7.4		See Above		
7.5	2:05 – 2:35 30 min	 Discussion Time Confirmation of next steps that need to be completed before CEOS and GEO Plenaries Plenary decisions recommended/required 	All	

Coffee Break: 2:35 – 2:50, 15 minutes





Session 8: Work Planning and Closing										
#	Time Duration	Торіс	Presenter							
8.1	2:50 – 2:55 ^{5 min}	Session Introduction	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)							
8.2	2:55 – 3:10 15 min	 Work Planning CEOS 2018-2020 Work Plan Status CEOS 2019 process improvements Linkages to GEO Work Programme 	Steven Hosford , CEO (ESA/CNES)							
8.3	3:10 – 3:25 15 min	 Plenary Decision Items New membership VC/WG/AHT consistency and efficiencies Others as arising 	Steve Volz , SIT Chair (NOAA), Mauro Facchini , CEOS Chair Team (COM)							
8.4	3:25 – 3:40 15 min	AOB	All							
8.5	3:40 – 3:55 10 min	Review of Actions Highlight Workshop actions to Plenary 	SIT Chair Team							
8.6	3:55 – 4:05 10 min	Incoming CEOS Chair Objectives	Vu Anh Tuan , Incoming CEOS Chair Team (VNSC)							
8.7	4:05 – 4:15 10 min	CEOS Plenary Preparations	Astrid Koch , CEOS Chair Team (COM)							
8.8	4:15 – 4:30 15 min	SIT Chair Closing Remarks	Steve Volz , SIT Chair (NOAA)							

Adjourn: 4:30





VC, WG, AHT Agenda Items

Session	2	3	4	5	6	7
AC-VC	2.5					
LSI-VC		3.4				
P-VC				5.7		
OCR-VC				5.6		
OST-VC				5.4		
OSVW-VC				5.5		
SST-VC				5.3		
WGCapD						7.5
WGClimate	2.2					
WGCV		3.7				
WGDisasters			4.3			
WGISS		3.5				
SDCG			4.4			
GEOGLAM AHWG			4.5			
FDA AHT		3.3				
SDG AHT			4.2			

CEOS Work Plan Mapping

Excel spreadsheet on CEOS website - CEOS Deliverables-SITTW2018AgendaMapping