CEOS Working Group on Capacity Building and Data Democracy (WGCapD)

10th Annual Meeting

Building a Vision for the Next Decade

1 to 4 March 2021



VIRTUAL MEETING: CONNECTION INFORMATION TBD TIMES in UTC and US EASTERN STANDARD TIME (GMT-5)

PROVISIONAL AGENDA

Pre-meetings

Internal working session: Monday, March 1 Participation: CEOS members and associate members				
13:00-14:00 UTC 08:00-09:00 EST 60 minutes	Welcome/tour de table What is the value of WGCapD in one word? Scene-setter and discussion • Leadership perspectives on recent milestones and future outlook • Voices of experience: Insights from previous WGCapD chairs • Preliminary thinking: group discussion on WGCapD vision for the next decade	As they introduce themselves, participants will be asked to provide one word representing the value of WGCapD along with a 2-sentence explanation.		
14:00-14:45 UTC 09:00-09:45 EST 45 minutes	Member update video exchange Drawing on pre-recorded updates provided by CEOS members and associate members, this session will use a virtual networking platform to create informal spaces where participants can engage on cross-cutting topics presented in the videos.	Participants will be asked to watch videos/recordings prior to the meeting. Informal discussion groups may be organized around training topics, methodologies or other themes. Wonder.me is the likely platform for this session.		
14:45-15:00 09:45-10:00 <i>15 minutes</i>	LEG STRETCH/SOCIALIZING			
15:00-16:00 UTC 10:00-11:00 EST 60 minutes	Implementing the webinar toolkit This session begins with an overview of the CEOS Webinar Toolkit, developed by WGCapD as a resource to enhance webinars highlighting CEOS contributions to users while also increasing awareness, access, and ability to use satellite data and other datasets to serve society. The opening presentation will be followed by a group discussion to brainstorm implementation, promotion and ongoing support to maintain the toolkit's relevance and value.	Notes/takeaways captured in a shared document.		

Annual meeting					
Day 1: Tuesday, March 2 The role of EO capacity development in					
Participation:	Open	meeting global challenges			
Session 1 13:00-13:30 UTC 08:00-08:30 EST 30 minutes	Welcome Keynote address Supporting decision-makers: challenges and opportunities in strengthening skills in EO data management, analysis and application around the world. Speaker: Barbara Ryan, Executive Director, World Geospatial Industry Council				
Session 2 13:30-14:30 UTC 08:30-09:30 EST 60 minutes	EO capacity development in the decade ahead Panel: As WGCapD looks at its next 10 years, this panel will explore emerging EO capacity development needs together with strategies for streamlining cooperation. Through an interview format, leaders in capacity development from outside CEOS will be asked to share their approaches, successes and challenges, as well as perspectives on critical gaps and new opportunities. Panelists: Steven Ramage, Head of External Relations, Group on Earth Observations (GEO) Others TBC				
14:30-15:00 09:30-10:00 <i>30 minutes</i>	LEG STRETCH/SOCIALIZING				
Session 3 15:00-16:30 UTC 10:00-11:30 EST 90 minutes	Addressing global challenges: opportunities to build flood resilience capacity Panel: A panel of CEOS members will present on WGCapD engagement in capacity building around flood resilience. Presentations will emphasize: current capacity development activities related to flooding; gaps in approaches, models and tools; strategies for addressing needs assessment; and opportunities to improve cooperation and coordination. Breakout groups: Participants will use guiding questions to brainstorm and identify practical next steps for WGCapD's engagement on flood-specific capacity development, with discussion of key activities and approaches, needs assessment and new collaboration models such EOTEC.	Includes a 45-minute panel and 45-minute moderated small groups using guiding questions.			
Session 4 16:30-17:00 UTC 11:30-12:00 EST 30 minutes	What did we learn? Participants return from breakout groups to the plenary session to share their takeaways from the day and implications for future WGCapD activities.				

Day 2: Wednesday, March 3 Participation: Open		Opportunities for impact
•	•	
Session 5 13:00-14:00 UTC 08:00-09:00 EST 60 minutes	Regional exchange: AFRICA This consultative session opens with a short WGCapD update on key priorities (the toolkit, EOTEC, etc.) followed by an exchange with participants on a specific case: capacity development in EO-informed flood management, early warning and response. Select participants from the region present briefly on local needs and opportunities as a means to kickstarting discussion of barriers to use, needs assessment approaches and other topics. The aim is to identify and advance practical ideas to shape WGCapD's evolving work in this area.	Could involve pre-work to gather existing resources and begin building the knowledge base in these two areas.
14:00-14:15 09:00-09:15	LEG STRETCH	
15 minutes		
Session 6 14:15-15:15 UTC 09:15-10:15 EST 60 minutes	Regional exchange: EUROPE This consultative session opens with a short WGCapD update on key priorities (the toolkit, EOTEC, etc.) followed by an exchange with participants on a specific case: capacity development in EO-informed flood management, early warning and response. Select participants from the region present briefly on local needs and opportunities as a means to kickstarting discussion of barriers to use, needs assessment approaches and other topics. The aim is to identify and advance practical ideas to shape WGCapD's evolving work in this area.	Could involve pre-work to gather existing resources and begin building the knowledge base in these two areas.
15:15-15:30 10:15-10:30 <i>15 minutes</i>	LEG STRETCH	
Session 7 15:30-16:30 UTC 10:30-11:30 EST 60 minutes	Regional exchange: AMERICAS This consultative session opens with a short WGCapD update on key priorities (the toolkit, EOTEC, etc.) followed by an exchange with participants on a specific case: capacity development in EO-informed flood management, early warning and response. Select participants from the region present briefly on local needs and opportunities as a means to kickstarting discussion of barriers to use, needs assessment approaches and other topics. The aim is to identify and advance practical ideas to shape WGCapD's evolving work in this area.	Could involve pre-work to gather existing resources and begin building the knowledge base in these two areas.
SESSION BRE	EAK – meeting reconvenes 11.5 hours later	
Session 8	Regional exchange: ASIA-OCEANIA	
04:00-05:00 UTC 23:00-24:00 EST 60 minutes	This consultative session opens with a short WGCapD update on key priorities (the toolkit, EOTEC, etc.) followed by an exchange with participants on a specific case: capacity development in EO-informed flood management, early warning and response. Select participants from the region present briefly on local needs and opportunities as a means to kickstarting discussion of barriers to use,	Could involve pre-work to gather existing resources and begin building the knowledge base in these two areas.

	needs assessment approaches and other topics. The aim is to identify and advance practical ideas to shape WGCapD's evolving work in this area.	
Day 3: Thurso Internal worki associate me	ng meeting: CEOS members and	Integrating our work
Session 9 13:00-14:15 UTC 08:00-09:15 EST 75 minutes	Synthesis, learning and reflection Drawing on the week's sessions, particularly regional exchanges and breakout groups, this session will provide a forum for recapping, making recommendations and reflecting on areas of interest for the next decade of WGCapD.	Report back based on shared documents and secretariat notes.
14:15-14:45 09:15-09:45 <i>30 minutes</i>	LEG STRETCH/SOCIALIZING	
Session 10 14:45-15:45 UTC 09:45-10:45 EST 60 minutes	Identifying work plan priorities: 2022-2023 Moving from the next decade to a focus on the next two years, this session will engage participants in a conversation about how to deliver results in key areas, including EOTEC.	Could involve breakout groups.
Session 11 15:45-16:00 UTC 10:45-11:00 EST 15 minutes	WRAP-UP AND CLOSING	Nancy Searby, NASA
Post-meeting:	Friday, March 5	
Timing TBD	Planning team debrief	