Freshwater From Space Workshop

Event Dates: November 13th - 15th, 2018

 

The CEOS Freshwater from Space Workshop
Organised by CSIRO, ESA, and CNES
Hosted by the Netherlands Space Office
Location: IHE, Delft The Netherlands

Key Contacts:

  • Steven Hosford (ESA)
  • Alex Held (CSIRO)
  • Selma Cherchali (CNES) (replaced by Philippe Maisongrande)
  • Arnold Dekker (SatDek/CSIRO)

Important Meeting Materials

Agenda

Tuesday, November 13th, 2018 – Day 1

0. Good Morning Coffee/Tea/Juice  08:30-09:00

1. Introductions and meeting overview

    • Welcome by Joost Carpaaij Netherlands Space Office
    • Alex Held (CSIRO) (via video link) Context and Objectives 
    • Steven Hosford (CEO, ESA/CNES) Guidelines for Effective Outcomes for CEOS [ Presentation ]

09:00   20 mins

2. Overviews of the science State-of-the-Art and EO requirements EWV focus areas (focus on requirements regarding climate and water resource management and reporting)

  • Precipitation (including snow) – George Huffman (NASA) et al [ Presentation ]
  • Evaporation / evapotranspiration – Bo Su (Un. Twente) & Gilles Boulet (CESBIO/IRD) [ Presentation ]
  • Soil Moisture – Yann Kerr (CNES) & Rajat Bindlish (NASA) [ Presentation ]

Each presenter will discuss:

  1. the state of the science and existing database/s
  2. How the science is done (protocols)
  3. Existing critical observations with a focus on EO, identifying needs or gaps

Note : it may well be that some of the above application areas are well covered with current and future confirmed EO missions and that area requires less focus, except for cross-cutting issues.

80 min.

 

Experts

20 min presentation + 5 minute discussion

Break

10:40-11:00

2. Overviews of the science State-of-the-Art and EO requirements (Cont’d)

  • Groundwater – Matt Rodell (NASA) [ Presentation ]
  • Surface water quantity – Andreas Brink (JRC) et al [ Presentation ]
  • IGWCO & Cross-Cutting – Rick Lawford [Presentation]
  • Surface Water Quality
    • Thermal Observation of Inland Waters (Merchant/Woolway) [ Presentation ]
    • Aquatic Ecosystems: From Gap to Feasibility to Strategy [ Presentation ]
    • Oil Spills (Jones) [ Presentation ]

120 min.

 

Experts

20 min presentation + 5 minute discussion

Lunch

13:00-14:00

3. End-User requirements at the global scale. From EO sensor to Decision Making: what is needed and what do we have now (incl. reference to SGD’s)?

90 min.

20 min presentation + 5 minute discussion

Break

15:30-15:50

3. Discussion session – End-User requirements at the global scale. From EO sensor to Decision Making: what is needed and what do we have now? (cont’d)

70 min.

Close  ~ 17:00

Wednesday, November 14th, 2018 – Day 2

4. Current and Planned Observations

Selected CEOS agencies to present a summary of as many EWV areas relevant to their programmes: Current and planned missions and (possible to likely) gaps incl, in Situ and Space-based observation timelines (cf. CEOS EO MIM Database)

09:00

90 min.

Break

10:40-11:00

Current and Planned Observations Continued

5. Break –out session setup

Note: Break-out groups to identify focus areas based on Science, local to global End-User requirements and CEOS agencies existing commitments to EO sensors and future plans.

60 min.

60 min.

Lunch

13:00-14:00

6. Breakout session I

Breakout sessions will be focused on the 6 EWV focus +cross cutting areas.

The meeting participants will be evenly distributed between each EWV and will have an opportunity to change EWV between sessions 8, 9 and 10 allowing participation in as many as 3 distinct EWV discussions if desired.

For each EWV a lead and rapporteur (2 people team) has been designated.

90 min.

Break

15:30-15:50

7. Breakout session 1  continued – (15:20- 16:20)

Preliminary Gap Analysis Discussion – (16:30 – 17:30)

100 min.

Adjourn

17:30

Thursday, November 15th, 2018 – Day 3

8. Breakout session II

Note: Gap analysis based on identifying via EO requirements (combination of Day 1 and Day 2 outcomes) existing and planned EO sensors where a joint agency response is required;

09:00

100 min

Break

10:40-11:00

9. Breakout session II (Cont’d)

Note: Gap analysis based on identifying via EO requirements (combination of Day 1 and Day 2 outcomes) existing and planned EO sensors where a joint agency response is required;

120 min

Lunch

13:00-14:00

10. Breakout session III – Next steps

Note: creation of ad-hoc working teams around identified areas where there is a need for new EO sensor systems relevant for CEOS agencies. Create a timeline plan for writing report(s), peer reviewed paper(s) and CEOS recommendations

90 min

Break

15:30-15:50

11. Next steps for a CEOS Freshwater from Space Strategy summary & workshop wrap-up (by workshop leads)

100 min

Workshop closes

17:30