SIT-33

Event Dates: April 23rd - 25th, 2018

 

The 33rd Meeting of the CEOS Strategic Implementation Team 
Hosted by: NOAA SIT Chair at University of Colorado, Boulder, CO, USA

Note: 

The Future Data Architectures Big Data Workshop will be held on April 26th. This is a separate meeting with a separate registration form. If you plan to attend this workshop, please register separately on the Future Data Architectures Big Data Workshop webpage.

CEOS SIT-33 Group Shot

[Full size image here]

Logistics

Minutes and Decisions and Actions

Documents for Information or Endorsement at SIT-33

Agenda

SIT-33 PowerPoint Presentation Templates

Week-at-a-Glance

Monday 23rd

Tuesday 24th

Wednesday 25th

Thursday 26th

9:00am – 5:30pm

 

SIT-33 Side Meetings

Detailed agenda below

9:00am – 6:00pm

 

SIT-33 Day 1

Intro, Work Planning, VCs, WGs, Emerging

9:00am – 4:40pm

 

SIT-33 Day 2

AHTs, Partnerships, Plenary, Review and Close

9:00am – 5:00pm

 

FDA Big Data Workshop

CEOS Chair led, separate agenda online

 

7:00 pm

SIT-33 Reception

   

Monday, April 23rd, 2018 – Side Meeting Day

1665 Central Campus Mall, University of Colorado, Boulder, Boulder Colorado 80309

SM

 

Side Meeting Materials

Tuesday, April 24th, 2018 – Day 1

Implementation status, sharing of information, building common understanding.

University Memorial Center Room: 235, 1669 Euclid Avenue Boulder, CO 80309

Registration: 8:30 – 9:00

Session 1:  Welcome and Introduction

#

Time

Duration

Topic

Presenter

1.1

9:00 – 9:05

5 min

Opening Remarks [presentation]                   Information

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

1.2

9:05 – 9:20

15 min

Welcome                                Information

Eric Kihn, Director NCEI-CCOG

1.3

9:20 – 9:30

10 min

Tour de Table Introductions   Information

All

1.4

9:30 – 9:40

10 min

SIT Chair 2018-2019                Information

Priorities and SIT-33 Objectives [presentation] [discussion paper Word | PDF]        

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

1.5

9:40 – 9:50

10 min

CEOS Chair Remarks,               Information

Introduction, and Overview [presentation]

Mauro Facchini, CEOS Chair (COM)

1.6

9:50 – 10:10

20 min

U.S. Decadal Survey [presentation]                Information

Graeme Stephens, (CIRA)

1.7

10:10 – 10:40

30 min

Discussion on Future Mission    Discussion

Planning [presentation]

All

Group Photo and Coffee Break: 10:40 – 11:00, 20 minutes

Session 2:  Work Planning

As a part of the core CEOS business and mission, and in the frame of CEOS support to GEO, review existing Work Plans to try and identify opportunities for coordination and optimization.

Key Questions:

How do SIT-33 discussions related to the CEOS Work Plan and GEO Work Programme?

What areas can CEOS be expected to contribute in the future and how do these relate to the CEOS Work Plan?

#

Time

Duration

Topic

 

Presenter

 

2.1

11:00 – 11:10

10 min

Return to First Principles        Information

Refresher on CEOS Mission and Strategic Goals and Objectives [presentation]

Kerry Sawyer, SIT Chair Team (NOAA)

2.2

11:10 – 11:25

15 min

CEOS Work Plan 2018-2020   Information [presentation]

-      Review and Framing for SIT-33 [2018-2020 CEOS WP v1 Doc | PDF]

Steven Hosford, CEO (ESA/CNES)

2.3

11:25 – 11:40

15 min

CEOS Priorities and the           Information

2017-2019 GEO Work Programme [presentation]

  • Mapping CEOS Activities
  • Sustaining existing Support
  • Land Degradation Neutrality Initiative Proposal

Kerry Sawyer, SIT Chair Team (NOAA)

2.4

11:40 – 12:00

20 min

Discussion [presentation]                                  Discussion

  • Areas where CEOS Agencies will be Asked to Support GEO WP
  • How to Capture in the CEOS WP

All

 

Session 3:  Virtual Constellations

Support tangible and sustainable outcomes from CEOS Virtual Constellations by providing an opportunity to air key issues, identify barriers to progress, and discuss ways to overcome those barriers. Reflect on findings from the recent VC questionnaires and telecons.

Key Questions:

How does CEOS best ensure continuity and sustainability of VCs?

What outputs are the VCs delivering? What additional outputs are needed or could they deliver?

What are the gaps within and between VCs that need to be addressed? How can they be addressed?

What obstacles are being raised by the VCs? And can they be resolved? If so, how?

Can, and how can the work of the VCs be mapped to future CEOS agency mission planning processes?

#

Time

Duration

Topic

Presenter

3.1

12:00 – 12:20

20 min

Session Introduction [presentation]              Information

  • VC Questionnaire Process and Outcomes
  • CEOS Priorities for WGs and VCs
  • Identify Challenges Faced by the Groups in Sustaining and Improving their Activity

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

3.2

12:20 – 12:30

10 min

SST-VC: Sea Surface                     Decision

Temperature [presentation]                     

Plenary Action 31-07

SIT TWS Action 2017-19

Ken Casey, SST-VC Co-Lead (NOAA)

3.3

12:30 – 12:40

10 min

OSVW-VC: Ocean Surface      Information

Vector Wind [presentation] [COVERAGE slide]

Eric Lindstrom (NASA)

3.4

12:40 – 12:50

10 min

OCR-VC: Ocean Colour             Information

Radiometry [presentation]

Ewa Kwiatkowska (EUMETSAT)

3.5

12:50 – 1:00

10 min

OST-VC: Ocean Surface                  Decision

Topography [presentation]

SIT TWS Action 2017-16

Juliette Lambin (CNES)

Lunch: 1:00 – 2:15, 75 minutes

Session 3:  Virtual Constellations (continued)

 

Time

Duration

Topic

Presenter

3.6

2:15 – 2:25

10 min

P-VC: Precipitation [presentation]                  Information

Steve Neeck, P-VC Co-Chair (NASA)*

3.7

2:25 – 2:35

10 min

AC-VC: Atmospheric                   Discussion

Composition [presentation]

SIT TWS Action 2017-15

Jay Al-Saadi, AC-VC Co-Chair (NASA)

3.8

2:35 – 2:45

10 min

LSI-VC: Land Surface Imaging [presentation]     Discussion

Plenary Action 31-06

Jenn Lacey, LSI-VC Co-Chair (USGS)

3.9

2:45 – 2:50

5 min

Discussion [presentation]                                  Discussion

-      Main Discussion to Follow WG Session

All

 

Session 4:  Working Groups

Support tangible and sustainable outcomes from CEOS Working Groups by providing an opportunity to air key issues, identify barriers to progress, and discuss ways to overcome those barriers. Reflect on findings from the recent WG questionnaires and telecons.

Key Questions:

How does CEOS best ensure continuity and sustainability of WGs?

What outputs are the WGs delivering? What additional outputs are needed or could they deliver?

What obstacles are being raised by the WGs? And can they be resolved? If so, how?

Can and how can, the work of the WGs support the VCs, as well as current and future CEOS Work Plan and GEO Work Programme items?

#

Time

Duration

Topic

Presenter

4.1

2:50 – 3:00

10 min

Session Introduction [presentation]              Information

  • WG Questionnaire Process and Outcomes
  • CEOS Priorities for WGs and VCs

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

Mark Dowell, CEOS Chair Team (COM)

4.2

3:00 – 3:10

10 min

WGCapD: Working Group on   Information

Capacity Building and Data Democracy [presentation

Nancy Searby, WGCapD Vice Chair (NASA)

4.3

3:10 – 3:20

10 min

WGCV: Working Group on        Information

Calibration and Validation [presentation]

Kurt Thome, WGCV Chair (NASA)

4.4

3:20 – 3:40

20 min

WGDisasters: Working Group     Discussion

on Disasters

Introduction of Demonstrators [presentation

Simona Zoffoli, WGDisasters Chair (ASI)

4.5

3:40 – 3:50

10 min

WGISS: Working Group on       Information

Information Systems and Services [presentation]

Mirko Albani, WGISS Chair (ESA)

4.6

3:50 – 4:05

15 min

WGClimate: CEOS/CGMS           Discussion

Working Group on Climate                    

Gap Analysis Report and Coordinated Action Plan [presentation]

Plenary Action 31-01

Jörg Schulz, WGClimate Chair (EUMETSAT)

Coffee Break: 4:05 – 4:20, 15 minutes

Session 3/4:  Virtual Constellations and Working Groups Wrap-up

#

Time

Duration

Topic

Presenter

3.10/

4.7

4:20 – 4:50

30 min

VC and WG Discussion [presentation]                     Discussion

  • Sustaining Activity
  • WG Framework Support to VCs
  • Support to Agency Mission Planning
  • Broader Observing Strategy
  • 2018 Activities

All

Session 5:  Emerging and On-going Activities

Review of several emerging opportunities for CEOS engagement from the GEO Work Programme, as well as across the community.

Key Questions:

What are the requirements of new and emerging activities around aquatic ecosystems and freshwater observations from space? Can these be addressed by CEOS capabilities, and if so, should they? How?

What are the next steps that CEOS can be taking in support of the Paris Declaration?

How is CEOS engaging with the IPCC Inventories process?

What, if any, new CEOS resources and Partnerships may be required to support engagement in these emerging activities?

#

Time

Duration

Topic

Presenter

5.1

4:50 – 4:55

5 min

[Session 5 intro presentation]

Feasibility Study for Aquatic       Discussion

Ecosystem Observations [presentation (5.1 and 5.2)]

Plenary Action 31-04

Alex Held, SIT Vice Chair (CSIRO)

5.2

4:55 – 5:05

10 min

Freshwater from Space                Decision

Observation Strategy [presentation (5.1 and 5.2)] [draft workshop agenda]      

Plenary Action 31-05

Plenary Decision D-04

Alex Held, SIT Vice Chair (CSIRO)

5.3

5:05 – 5:15

10 min

Paris Declaration [presentation]                    Information

Selma Cherchali (CNES)

5.4

5:15 – 5:30

15 min

Proposed CEOS Way Forward     Discussion

with the Paris Declaration [presentation]

Jörg Schulz, WGClimate Chair (EUMETSAT)

5.5

5:30 – 5:40

10 min

IPCC Engagement Update [presentation]      Information

SIT TWS Action 2017-06

Akiko Suzuki (JAXA)

5.6

5:40 – 6:00

20 min

Discussion [presentation]                                  Discussion

-      Way Forward on New Activities

All

Adjourn

7:00 pm:  Hosted Reception at Carelli’s Restaurant 

Wednesday, April 25th, 2018 – Day 2

Strategic discussion, planning and linking of work, mapping to partnership priorities.

University Memorial Center Room: 235, 1669 Euclid Avenue Boulder, CO 80309

Recap

#

Time

Duration

Topic

Presenter

 

9:00 – 9:10

10 min

Synopsis from Day One [presentation]           Information

Steve Volz, SIT Chair (NOAA

 

Session 6:  Ad Hoc Teams

Review progress and key issues being faced by CEOS Ad Hoc Teams (AHTs) and discussion on sustainability of the AHTs and plans for the future.

Key Questions:

What concrete steps can be taken in support of FDA activities? And how does this related to existing Work Plans? What is required to promote and systematically generate ARD?

What are the next steps for CEOS in supporting the advancement of the SDGs?

How does CEOS sustain and progress its commitments to GEO Flagships such as GFOI (via SDCG), and GEOGLAM (via the AHT)? What resources and actions are required?

#

Time

Duration

Topic

Presenter

6.1

9:10 – 9:30

20 min

Session Introduction                Information

Review of Structure and Discussion of Sustained Approach to Future of AHTs [presentation]

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

Mauro Facchini, CEOS Chair (COM)

6.2

9:30 – 9:45

15 min

FDA: Ad Hoc Team on               Information

Future Data Architectures

Take Stock of Progress on ARD [presentation]

Nicolaus Hanowski, FDA AHT Co-Lead (ESA)

6.3

9:45 – 10:00

15 min

SDG: Ad Hoc Team on                Discussion

Sustainable Development Goals [presentation]

  • CEOS Actions Related to the SDG
  • CEOS Relation with all the UN Agencies
  • GEO Report on Engaging UNOOSA [presentation]

SIT TWS Action 2017-21

Alex Held, SDG AHT Co-Lead (CSIRO)

Eric Wood, SDG AHT Co-Lead (USGS)

Barb Ryan, GEO Secretariat Director

6.4

10:00 – 10:15

15 min

SDCG: Ad Hoc Space Data          Discussion

Coordination Group for the Global Forest Observations Initiative (SDCG for GFOI) [presentation] [support to GFOI R&D activities] [GFOI R&D Technical Progress Report] [Draft SDCG WP] [GFOI Plenary 2018 Outcomes]

Resourcing Action Follow-up

Osamu Ochiai, GFOI Lead for CEOS (JAXA)

6.5

10:15 – 10:25

10 min

GEOGLAM: Ad Hoc Working     Information

Group on the Group on Earth Observations (GEO) Global Agricultural Monitoring (GEOGLAM) Initiative [presentation][G20 GEOGLAM Stocktake]

Brad Doorn, GEOGLAM AHT Co-Lead (NASA)

6.6

10:25 – 10:40

15 min

Discussion [presentation]                                  Discussion

All

Coffee Break: 10:40 – 11:00, 20 minutes 

Session 7:  Partnerships

How should CEOS be developing its partnerships, in particular with CGMS, GEO, and GCOS, to advance and reinforce common interests.

Key Questions:

How does CEOS effectively and efficiently take its carbon actions forward?

Could GEO-LEO combined products be promoted within CGMS?

What is the joint CEOS-GCMS way forward on GHG monitoring?

How does CEOS support GEO and its various sub-entities? Are there improvements to be made in this support?

#

Time

Duration

Topic

Presenter

7.1

11:00 – 11:10

10 min

Session Introduction                 Information

SIT Chair Objectives [presentation]

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

7.2

11:10 – 11:30

20 min

Carbon [presentation]                                           Decision

  • Review of GHG White Paper
  • Review Options for CEOS-CGMS Collaboration on GHG Monitoring
  • GEO Carbon Initiative

SIT TWS Action 2017-05

SIT TWS Action 2017-08

SIT TWS Action 2017-17

SIT TWS Action 2017-18

Mark Dowell , CEOS Chair Team (COM)

David Crisp (NASA)

 

7.3

11:30 – 11:40

10 min

GCOS Update [presentation]                            Information

Stephen Briggs, GCOS

7.4

11:40 – 11:55

15 min

GEO/LEO Combined Products [presentation]                                                             Information

  • Potential Focus with CGMS
  • GEO Capabilities for Research

Dan Lindsey (NOAA)

 

11:57

Sentinel-3B Launch

 

7.5

12:10 – 12:20

10 min

International Financial                  Decision

Institutions and Overseas Development Aid Action Item Closure [presentation]

Plenary Action 31-03

Plenary Decision D-02

SIT TWS Action 2017-23

Stephen Coulson (ESA)*

7.6

12:20 – 12:30

10 min

GEO Update [presentation]                          Information

Barb Ryan, GEO Secretariat Director

7.7

12:30 – 12:40

10 min

Support to GEO                              Decision

CEOS Participation in GEO Entities (e.g., Programme Board and Subgroups, Executive Committee, Steering Committees) [presentation]

Steven Hosford, CEO (ESA/CNES)

Lunch: 12:40 – 2:00, 80 minutes

Session 7:  Partnerships (continued

#

Time

Duration

Topic

Presenter

7.8

2:00 – 2:30

30 min

Discussion [presentation]                                  Discussion

  • Potential CEOS-CGMS collaboration
  • Preparations for CGMS-46 (ARD, WGISS, Carbon, Joint GHG Proposal)
  • WMO Proposal for Climate Constellation
  • Ensure Mutual Benefit of Partnerships

All 

 

Session 8:  CEOS Plenary

#

Time

Duration

Topic

Presenter

8.1

2:30 – 2:40

10 min

Plenary Business Items                 Decision

Mauro Facchini, CEOS Chair (COM)

8.2

2:40 – 3:00

20 min

Planning for CEOS Plenary          Discussion

What Decisions to Need to be Brought to Plenary

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

Mauro Facchini, CEOS Chair (COM)

 

Session 9:  Review of Main Points, AOB, CEOS Leadership, Closing

#

Time

Duration

Topic

Presenter

9.1

3:00 – 3:20

20 min

Review and Discussion of           Discussion

Main Points 

  • Revisit of SIT Chair Strategic Directions and Partnerships
  • VC/WG Next Steps to TWS
  • Partnership Next Steps: Carbon, GEO/LEO
  • Supporting GEO Items Arising for Discussion

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

All

9.2

3:20 – 3:30

10 min

Any Other Business                    Discussion

Agreed Agenda Additional Items

All

Coffee Break: 3:30 – 3:50, 20 minutes

Session 9:  Review of Main Points, AOB, CEOS Leadership, Closing (continued)

#

Time

Duration

Topic

Presenter

9.3

3:50 – 4:00

10 min

CEOS Leadership Status/Issues   Discussion [presentation]

  • CEOS Chair
  • SIT Chair / Vice Chair
  • VCs
  • WGs
  • AHTs

Steven Hosford, CEO (ESA/CNES)

9.4

4:00 – 4:10

10 min

Purpose and Objectives of        Information

Big Data Workshop [presentation]

Martin Ditter, CEOS Chair Team (COM)

9.5

4:10 – 4:20

10 min

Review of SIT-33 Actions           Discussion

SIT Chair Secretariat

9.6

4:20 – 4:40

20 min

SIT Chair Closing Remarks        Information

Plans and Outlook for SIT Technical Workshop [presentation]

Steve Volz, SIT Chair (NOAA)

Adjourn